Mole spożywcze – jak się ich pozbyć ze spiżarni?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Mól spożywczy, którego prawidłowa nazwa to omacnica spichrzanka, to nocny motyl, którego larwy żerują na sypkich produktach takich jak mąki, kasze, płatki owsiane czy nawet cukier. W kuchni i domowej spiżarni jest prawdziwym utrapieniem, gdyż pozostawia w miejscach swojego żerowania lepką przędzę, a także odchody i martwe owady, dlatego jego obecność wiąże się z dużymi stratami w zapasach. W dużych zakładach przemysłowych usuwa się je za pomocą agresywnych środków chemicznych bądź z wykorzystaniem promieniowania ultrafioletowe, jednak w domowych warunkach nie jest to możliwe do zastosowania. Jak więc poradzić sobie z inwazją moli w domu?

Sposoby na mole domowe

Dorosła postać omacnicy nie pobiera pokarmu, jednak może składać jaja do kolejnych pojemników z jedzeniem. Warto więc reagować i usuwać na bieżąco poszczególne osobniki. Utrudnieniem jest nocna aktywność tego owada. Pomocne mogą okazać się pułapki i lepy na mole, które możemy kupić na przykład pod adresem https://zielonaochrona.pl/pulapka-na-mole/, razem z innymi środkami odstraszającymi. Są to metody nietoksyczne i mało inwazyjne, nie wymagają od nas też praktycznie żadnej pracy. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się moli, warto pochować wszystkie sypkie produkty spożywcze do szczelnych słoików lub innych pojemników ze szkła. Dotyczy to zarówno przypraw, mąk, otrębów, ale także słodyczy, makaronów i pieczywa. Do tego należy dokładnie wyszorować przestrzenie między szafkami, by okruchy i resztki jedzenia nie stały się pożywką dla larw. Na koniec wybierajmy zaufane sklepy i piekarnie, by zminimalizować ryzyko przyniesienia do domu kolejnych jaj w zakupach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czego nie może zabraknąć w firmie kurierskiej?
Czego nie może zabraknąć w firmie kurierskiej?
Firma kurierska to działalność, która zapewnia transport towarów. Głównym zadaniem kuriera jest dostarczanie paczek i innych przedmiotów z jednego miejsca […]
Jakie wyposażenie jest niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym?
Jakie wyposażenie jest niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym?
Prowadzenie punktu gastronomicznego to działalność uznawana za jedną z najbardziej dochodowych i pożądanych na rynku. Z całą pewnością jest w […]
Jakich udogodnień używa się podczas pracy na magazynie?
Jakich udogodnień używa się podczas pracy na magazynie?
Doskonale zorganizowana praca to jeden z warunków prawidłowego funkcjonowania każdego magazynu. W takich miejscach wykorzystuje się rozmaite udogodnienia, które usprawniają […]