Rodzaje i typy pakowarek występujące na rynku

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W fabrykach zajmujących się przetwarzaniem żywności, restauracjach, a nawet sklepach konieczne jest pakowanie produktów w taki sposób, aby były dobrze zabezpieczone przed wpływem różnorodnych czynników. Wówczas mogą one zachować świeżość przez długi czas i zostać spożyte nawet po upływie kilku tygodni. Oczywiście wiele zależeć będzie od samego jedzenia i jego odmiany, ale zazwyczaj odpowiednie zapakowanie potrafi przynieść w tej kwestii ogromne korzyści. Aby jednak firmy mogły skutecznie pakować żywność, powinny posiadać specjalistyczne wyposażenie. Należy do niego pakowarka próżniowa gastronomiczna, która co ciekawe występuje kilku rodzajach. Jakie pakowarki można wyróżnić na rynku gastronomicznym?

Jakie jest podział pakowarek próżniowych wykorzystywanych w gastronomii?

Pakowarki próżniowe dzielą się na dwa główne rodzaje, a mianowicie pakowarki listwowe, czyli bezkomorowe, a także komorowe. Pierwsze to urządzenia o stosunkowo niewielkich materiałach, które wykonywane są zazwyczaj z tworzyw sztucznych, rzadziej z metalu. Podczas ich używania pakowany produkt najpierw umieszczany jest w foliowym worku, który pozostaje na zewnątrz maszyny, a do środka wkładana jest jedynie końcówka opakowania, przez który wyciągnięte zostaje całe powietrze. Drugie to urządzenia większe i bardziej zaawansowane technologicznie. Posiadają one szczelnie zamykaną komorę, w której umieszczany jest cały worek wraz z umieszczonym w nim produktem. Wydajna pompa odsysa powietrze z komory, a po tej czynności folia zostaje zgrzana. Warto dodać, że przedstawione pakowarki różni nie tylko budowa i sposób działania, ale również niektóre parametry techniczne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Podnoszenie i wywracanie dzież z ciastem – na czym to polega?
Podnoszenie i wywracanie dzież z ciastem – na czym to polega?
Wzrost cen energii odbija się negatywnie na rentowności działalności wielu zakładów, dostarczających na rynek pieczywo. Warto w tej sytuacji zastanowić […]
Targi na zewnątrz – jak się przygotować?
Targi na zewnątrz – jak się przygotować?
Do wydarzeń masowych dziejących się w plenerze należy podchodzić nieco inaczej, niż do tych, w których mamy zapewniony dach nad […]
Dania azjatyckie, które można przyrządzić od ręki we własnym domu
Dania azjatyckie, które można przyrządzić od ręki we własnym domu
Polska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, ale mimo to co jakiś czas warto jeszcze bardziej urozmaicić sobie codzienną dietę i zdecydować […]