Wbrew obiegowej opinii gotowanie japońskich dań w zaciszu własnego domu wcale nie jest aż tak trudne i nie wymaga wielu orientalnych składników. Dysponując jedynie kilkoma, mniej lub bardziej dostępnymi w naszym kraju ingrediencjami oraz pewną ilością wolnego czasu, można stworzyć pyszne potrawy, które swoim smakiem przeniosą nas do Kraju Kwitnącej Wiśni. A zatem, co każdy miłośnik kuchni japońskiej musi mieć w swojej spiżarce? Jakie są najprostsze przepisy na pyszne dania z Azji?
Japończycy w swojej kuchni używają dużej ilości sosów. Spośród nich najpopularniejsze wydają się: sos sojowy, rybny, ostrygowy. Bez składników tych ciężko wyobrazić sobie gotowanie w stylu japońskim. Gdzie można jednak kupić te sosy? Coraz częściej są one dostępne stale lub okresowo w większych sieciach marketów. Można je także nabyć przez Internet.
Z przykładową ofertą najpopularniejszych składników japońskich dań można się zapoznać między innymi na stronie internetowej https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia/kuchnia-japonska/. Oczywiście japońskie sosy są w kuchni dalekowschodniej bardzo ważne. Niemniej jednak dużą rolę odgrywają również dodatki. Ich przykładem mogą być grzybki shitake, które Japończycy dodają do swojego ramenu lub różnego rodzaju sosów i makaronów. Składnik ten można w naszym kraju nabyć również w sieci bądź specjalistycznych sklepach w większych miastach.
Z ofertą przykładowego sklepu, który ma je w swojej ofercie można się zapoznać na przykład na stronie internetowej: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/grzyby-shitake-poku-100g-duze-5-7cm/.