Zajmowanie się jedzeniem na wynos nie jest prostym zadaniem. Szczególnie uciążliwe mogą być opakowania i kartony, które muszą być wytrzymałe i nie narażać żywności na uszkodzenia w czasie transportu. Bez względu na to, czy prowadzi się cukiernię, restaurację typu fast food czy catering, pudełka są bardzo ważne. Dziś najpopularniejszym rozwiązaniem są te wykonane z grubego kartonu.
Większość posiłków jest pakowana próżniowo albo zabezpieczona folią w taki sposób, żeby nie uciekało z nich ciepło. W ten sposób działają restauracje, które dowożą do klientów danie, który od razu będzie zjedzony. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku jedzenia dostarczanego na zasadzie cateringu. Tam posiłki są dostarczane wcześnie rano na cały dzień, przeważnie w plastikowych opakowaniach, które umożliwiają łatwe przełożenie ich na talerz w celu odgrzania. Cały zestaw pakuje się w kartonową torbę lub pudełko, żeby nie obciążać środowiska kolejnymi plastikowymi śmieciami.
W przypadku przewozu pieczywa albo deserów doskonale sprawdzają się kartonowe otwarte pudełka, które można dostać na przykład na stronie https://grembox.pl/pol_m_Kartony_kartony-na-ciastka-i-paczki-373.html. Są bardzo wygodne, bo pozwalają równomiernie rozłożyć ciężar i ostrożnie przenosić produkty na nich ułożone. Pieczywo nie może być transportowane w wąskich i wysokich pudełkach, ponieważ mogłoby się w ten sposób uszkodzić. Kartony na pączki i ciasta łatwo zabezpieczyć dodatkową folią albo nakryć przykrywką przedłużającą świeżość.