Co zrobić, aby drzwiczki kuchennej szafki nie skrzypiały?

Skrzypienie drzwiczek kuchennych nie ma zwykle związku z ich jakością, ale intensywną eksploatacją. Smar, który nanoszony jest fabrycznie na zawiasy do mebli, z czasem się wyciera lub traci swoje podstawowe właściwości (zwłaszcza, gdy jest wystawiony na działanie wilgoci i kurzu). Brak tego środka powoduje tarcie o siebie części, a tym samym bardzo uciążliwe dźwięki. Jak temu zaradzić? Istnieje bardzo proste rozwiązanie. W tym celu niezbędne będą preparaty nawilżające, a także szmatka albo ręcznik papierowy.

Od czego zacząć?

Aby wyeliminować skrzypienie zawiasów, należy je nasmarować. W tym celu warto używać wygodnych preparatów penetrujących z aplikatorem (najczęściej w postaci cienkiej rurki, która umożliwia precyzyjne naniesienie środka).

Smarowanie najlepiej rozpocząć od górnego zawiasu, aplikując na niego niewielką ilość środka, a ewentualny, spływający nadmiar warto od razu wytrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Analogicznie należy postąpić z dolnym zawiasem. Do nasmarowania ruchomych części drzwiczek kuchennych sprawdzą się przede wszystkim różnego rodzaju oleje, również spożywcze. Należy jednak pamiętać, że kuchenne produkty mają zdecydowanie krótszą trwałość.

Aplikację można przeprowadzić na zdjętych lub zamocowanych szafkach. Po jej zakończeniu należy zamknąć i otworzyć kilka razy drzwiczki, by dokładnie rozprowadzić olej, a także sprawdzić poprawność działania mechanizmu. Dzięki temu prostemu działaniu można skutecznie pozbyć się uciążliwego skrzypienia, aż do momentu ponownego wytarcia się smaru.

Dodaj komentarz

3 + czternaście =