Miesiarka to nowoczesne urządzenie przeznaczone do szybkiego przygotowywania ciasta na różnego rodzaju wypieki. Pozwala ona na w pełni zautomatyzowany proces wyrabiania masy poprzez jej napowietrzanie oraz spulchnianie. Dzięki temu sprawdza się doskonale przede wszystkim w lokalach gastronomicznych i sklepach sprzedających wyroby piekarnicze. Godna polecenia jest w szczególności zaawansowana miesiarka spiralna z dzieżą stałą, dostępna choćby w tym specjalistycznym sklepie online: https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-spiralne-dzieza-stala-45-80/.
Najbardziej popularne są zdecydowanie miesiarki spiralne, ponieważ idealnie nadają się do przygotowywania ciasta pszennego, żytniego, a także mieszanego. Ich ogromną zaleta jest to, że posiadają funkcję zindywidualizowanego doboru prędkości i wyrabiają masę niezwykle równomiernie – nawet przy jej stosunkowo niewielkiej ilości zajmującej jedynie 5% całej dzieży. Na uwagę zasługują ponadto modele kątowe, przeznaczone do wyjątkowo trudnych ciast. Charakteryzują się głównie tym, że ich mieszadło jest ustawione pod konkretnym kątem, co w znacznym stopniu ułatwia spulchnianie i napowietrzanie.
. Poza tym zaskakująco cicho pracują. Warto też z pewnością wspomnieć o miesiarkach z wymiennymi narzędziami, łączących w sobie funkcjonalność ubijarek planetarnych z urządzeniami spiralnymi. Wymienione powyżej sprzęty ze względu na swoje przeznaczenie znajdują zastosowanie zarówno w profesjonalnych zakładach piekarniczych, jak i pizzeriach, restauracjach, barach, cukierniach, a także kuchniach hotelowych.