Na odpowiednie funkcjonowanie lokali gastronomicznych składa się bardzo wiele czynników. Te, które najłatwiej przychodzą nam do głowy to wykwalifikowani pracownicy oraz jakość produktów spożywczych, która znacząco wpływa na efekt końcowy pracy, czyli zadowalające klienta danie. Ważne jednak, aby w centrum rozważań właściciela lokalu gastronomicznego znalazło się odpowiednie jego wyposażenie. Należy wybierać urządzenia (piekarniki, tostery, kuchenki), które działają niezawodnie i nie będą utrudniać pracy kucharzom. Do tego dochodzi estetyczna zastawa, a także opakowania jednorazowe.
Produkcja żywności na wynos czy tworzenie cateringu to gałąź marketingu restauracyjnego, która jeszcze bardziej zyskała na wartości w czasach pandemicznych. Jedzenie na wynos, a tym samym jego opakowanie stało się wizytówką restauracji. Istotnym jest więc zadbanie o odpowiednie opakowania jednorazowe, dostosowane do przechowywania posiłków. W tym celu kluczowa będzie pomoc, którą oferuje hurtownia opakowań gastronomicznych. W zależności od profilu lokalu oraz jego targetu możemy wybierać od rozwiązań bardziej ekonomicznych (plastik, styropian) po te ekologiczne (torby papierowe).