Wiosna oraz lato to dla wielu osób przede wszystkim sezon grillowy. Aby jednak ta czynność była przyjemnością, musimy się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt, który z jednej strony będzie wystarczająco łatwy w użytkowaniu, z drugiej zaś zapewni nam doskonały smak przyrządzanych dań. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów grilli – zarówno klasyczny węglowy, jak i grill gazowy czy elektryczny. W niniejszym artykule zostaną wskazane główne parametry, jakimi warto się kierować przy wyborze omawianego urządzenia.
Podejmując decyzję o zakupie grilla z rusztem, w pierwszej kolejności należy się zapoznać z podstawowymi rodzajami tych urządzeń. Dzielą się one przede wszystkim ze względu na typ zasilania. W sklepach można więc nabyć następujące modele:
a) węglowe (ze specjalnym pojemnikiem na węgiel)
b) gazowe (podłączane do butli gazowej, dzięki czemu w żaden sposób nie ogranicza nas dostęp do gniazdka; można je znaleźć na https://koler.pl/produkt/grill-gazowy-kohler-v2-5-palnikow/
c) elektryczne (podłączane do sieci i niewymagające rozpalania).
Oprócz zasilania, warto również zwracać uwagę na kształt urządzenia. Największym powodzeniem cieszą się wersje kuliste, które są dosyć tanie, a jednocześnie wystarczająco mobilne. Posiadają też sporą powierzchnię, co sprawia, że bez problemu przygotujemy na nich dania nawet dla kilku osób.
Alternatywą są produkty o prostokątnej podstawie, które jednak nie zawsze dają możliwość regulowania wysokości rusztu i niekiedy nie są wyposażone w pokrywę. Jeśli zależy nam na profesjonalnych grillach, powinniśmy także przykładać wagę do stabilności sprzętu, która zależy w dużej mierze od ilości nóżek i dokładności w ich montażu. Nie bez znaczenia jest też mobilność urządzenia (najlepiej wybierać modele na kółkach) i łatwość w jego czyszczeniu.