Zastawa kuchenna – jak wybrać tę odpowiednią?

Smaczne potrawy to gwarancja każdego udanego przyjęcia, rodzinnego obiadu albo uroczystej kolacji. Niezwykle istotne jest ich właściwe podanie na stół, tak aby odpowiednio się prezentowały i zachęcały do spróbowania. Chodzi nie tylko o dekoracje oraz dobór serwetek czy świec, ale przede wszystkim o zastawę stołową, która tworzy klimat i idealnie dopełnia całość. Wiele ciekawych zestawów naczyń z porcelany, kamionki czy szkła znajdziemy w ofercie tego sklepu: https://www.homepalace.pl/ .

Materiał i liczba elementów to kluczowe parametry 

Wybierając zastawę kuchenną, kierujmy się w pierwszej kolejności materiałem, z jakiego została wykonana. Do spożywania codziennych posiłków w gronie rodzinnym najlepiej nadają się naczynia uniwersalne i funkcjonalne z porcelitu, fajansu oraz stali nierdzewnej, ponieważ są wytrzymałe, a jednocześnie wystarczająco stylowe. Z kolei na wyjątkowe okazje (np. uroczyste przyjęcia i imprezy okolicznościowe) zaopatrzmy się w elegancką zastawę porcelanową. Duże znaczenie ma również liczba elementów wchodzących w skład takiego zestawu. Standardowy serwis obejmuje 12 talerzy płaskich, 12 talerzy głębokich oraz 12 małych talerzyków deserowych, a ponadto wazę, półmiski, salaterki i sosjerkę. W sklepach są też dostępne wersje dla sześciu osób.

Jeśli chodzi o design, to wszystko zależy od naszych upodobań. Miłośnicy klasyki mogą postawić na białą zastawę z kwiecistymi wzorami, natomiast wielbiciele nowoczesności – na naszycia o nietypowych kształtach i kolorach (np. czarne czy limonkowe). Dodajmy, że warto zawsze pamiętać o zaopatrzeniu się  w dodatkowe elementy uzupełniające, czyli przyprawniki, maselniczki, cukierniczki oraz patery. Przykładem stylowych i uniwersalnych dodatków są np. porcelanowe, ręcznie malowane cukiernice Vista Alegre.  

Dodaj komentarz

17 − cztery =