Prowadzenie własnej restauracji nie jest prostym przedsięwzięciem. Trzeba zadbać o wiele aspektów działalności lokalu gastronomicznego i odpowiednio skoordynować pracę różnych działów restauracji. Żeby jednak w ogóle zapewnić możliwość wydawania posiłków, trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie wyposażenie gastronomii. Jakiego sprzętu potrzebuje każda nowo otwarta kuchnia?
Jest to urządzenie, bez którego wiele zakładów gastronomicznych nie wyobraża sobie dnia pracy. Mimo groźnej nazwy, z prawdziwym wilkiem nie ma on wiele wspólnego. Jest to po prostu najzwyczajniejsza maszynka do mielenia mięsa i innych surowców, jaką każdy ma we własnym domu. Sprzęt tego typu pozwala w wygodny sposób przygotować surowce do dalszej obróbki. Maszynkę można przykładowo wykorzystać do przygotowania farszu do pierogów, mas na pasztety, mas do serników i makowców.
Obróbka warzyw jest codziennym elementem pracy dowolnego lokalu gastronomicznego. Praktycznie każda potrawa zawiera w sobie przynajmniej niewielkie ilości takich dodatków. Warto więc zakupić sprzęt, który pozwoli na szybkie i sprawne rozdrobnienie dużych ilości surowca. Wyposażenie gastronomii, które idealnie nadaje się do tego celu, to szatkownica do warzyw. Urządzenia tego typu umożliwiają ścieranie surowców różnego rodzaju, począwszy od tych korzeniowych (np. marchewka, pietruszka), poprzez kapustę i buraki, na ziemniakach skończywszy.
Ziemniaki są kolejnym surowcem, który w ogromnych ilościach jest wykorzystywany w profesjonalnych kuchniach. Automatyczna myjka pozwala na ekspresowe obranie i oczyszczenie dużych partii tego warzywa. Oszczędza to wiele trudu kucharzom i pozwala na szybsze przygotowanie posiłku dla konsumenta.