Rodzaje i typy pakowarek występujące na rynku

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W fabrykach zajmujących się przetwarzaniem żywności, restauracjach, a nawet sklepach konieczne jest pakowanie produktów w taki sposób, aby były dobrze zabezpieczone przed wpływem różnorodnych czynników. Wówczas mogą one zachować świeżość przez długi czas i zostać spożyte nawet po upływie kilku tygodni. Oczywiście wiele zależeć będzie od samego jedzenia i jego odmiany, ale zazwyczaj odpowiednie zapakowanie potrafi przynieść w tej kwestii ogromne korzyści. Aby jednak firmy mogły skutecznie pakować żywność, powinny posiadać specjalistyczne wyposażenie. Należy do niego pakowarka próżniowa gastronomiczna, która co ciekawe występuje kilku rodzajach. Jakie pakowarki można wyróżnić na rynku gastronomicznym?

Jakie jest podział pakowarek próżniowych wykorzystywanych w gastronomii?

Pakowarki próżniowe dzielą się na dwa główne rodzaje, a mianowicie pakowarki listwowe, czyli bezkomorowe, a także komorowe. Pierwsze to urządzenia o stosunkowo niewielkich materiałach, które wykonywane są zazwyczaj z tworzyw sztucznych, rzadziej z metalu. Podczas ich używania pakowany produkt najpierw umieszczany jest w foliowym worku, który pozostaje na zewnątrz maszyny, a do środka wkładana jest jedynie końcówka opakowania, przez który wyciągnięte zostaje całe powietrze. Drugie to urządzenia większe i bardziej zaawansowane technologicznie. Posiadają one szczelnie zamykaną komorę, w której umieszczany jest cały worek wraz z umieszczonym w nim produktem. Wydajna pompa odsysa powietrze z komory, a po tej czynności folia zostaje zgrzana. Warto dodać, że przedstawione pakowarki różni nie tylko budowa i sposób działania, ale również niektóre parametry techniczne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czy warto kupować części do auta w internecie?
Czy warto kupować części do auta w internecie?
Zdecydowana większość polskich kierowców traktuje zakup elementów zamiennych do samochodu osobowego jako przykry obowiązek. Wynika to z faktu, że części […]
W jaki sposób zadbać o zdrowie, pracując przy komputerze?
W jaki sposób zadbać o zdrowie, pracując przy komputerze?
Wiele osób uważa, że praca biurowa jest wygodna i całkowicie bezpieczna. Okazuje się jednak, że wcale tak nie jest. Czynności, […]
Źródło ciepła lepsze od węgla? To możliwe – ekogroszek
Źródło ciepła lepsze od węgla? To możliwe – ekogroszek
Jest wiele powodów, dla których ekogroszek jest lepszy od węgla. Po pierwsze, spalanie ekogroszku produkuje znacznie mniejszą ilość CO2 i […]