W fabrykach zajmujących się przetwarzaniem żywności, restauracjach, a nawet sklepach konieczne jest pakowanie produktów w taki sposób, aby były dobrze zabezpieczone przed wpływem różnorodnych czynników. Wówczas mogą one zachować świeżość przez długi czas i zostać spożyte nawet po upływie kilku tygodni. Oczywiście wiele zależeć będzie od samego jedzenia i jego odmiany, ale zazwyczaj odpowiednie zapakowanie potrafi przynieść w tej kwestii ogromne korzyści. Aby jednak firmy mogły skutecznie pakować żywność, powinny posiadać specjalistyczne wyposażenie. Należy do niego pakowarka próżniowa gastronomiczna, która co ciekawe występuje kilku rodzajach. Jakie pakowarki można wyróżnić na rynku gastronomicznym?
Pakowarki próżniowe dzielą się na dwa główne rodzaje, a mianowicie pakowarki listwowe, czyli bezkomorowe, a także komorowe. Pierwsze to urządzenia o stosunkowo niewielkich materiałach, które wykonywane są zazwyczaj z tworzyw sztucznych, rzadziej z metalu. Podczas ich używania pakowany produkt najpierw umieszczany jest w foliowym worku, który pozostaje na zewnątrz maszyny, a do środka wkładana jest jedynie końcówka opakowania, przez który wyciągnięte zostaje całe powietrze. Drugie to urządzenia większe i bardziej zaawansowane technologicznie. Posiadają one szczelnie zamykaną komorę, w której umieszczany jest cały worek wraz z umieszczonym w nim produktem. Wydajna pompa odsysa powietrze z komory, a po tej czynności folia zostaje zgrzana. Warto dodać, że przedstawione pakowarki różni nie tylko budowa i sposób działania, ale również niektóre parametry techniczne.