W kuchni spędzamy przeważnie znaczną część dnia, poświęcając ten czas m.in. na gotowanie, spożywanie posiłków, zmywanie naczyń czy robienie kanapek. Powinniśmy zatem koniecznie zadbać o wyposażenie omawianej przestrzeni w szereg niezbędnych akcesoriów, które w znacznym stopniu ułatwią nam wykonywanie poszczególnych zadań. Z całą pewnością przyda się wytrzymały i funkcjonalny garnek aluminiowy. Najlepiej postawić na model w średnim rozmiarze, posiadający grube dno oraz uchwyty żaroodporne.
Oprócz wspomnianego już garnka, w każdej kuchni nieoceniony okaże się również z pewnością solidny nóż szefa. Jest to uniwersalne narzędzie przeznaczone zarówno do krojenia, jak i siekania czy plastrowania rozmaitych produktów spożywczych (mięso, ser, ryby itp.). W codziennym użytkowaniu znakomicie sprawdzi się zwłaszcza egzemplarz wyposażony w solidne, trójkątne ostrze o długości co najmniej 18 cm z delikatnie zaakcentowanym brzuścem na krawędzi tnącej (wykonane ze stali milibdenowo-wanadowej o wysokim poziomie twardości).
Inne wyjątkowo użyteczne przyrządy kuchenne to deski bambusowe, pozwalające na wygodne krojenie wszelkich składników. Do ich kluczowych zalety należy zaliczyć ekologiczny charakter, ponadprzeciętną lekkość, ekspresowy czas schnięcia, a także atrakcyjna cenę. Oprócz tego warto mieć zawsze na wyposażeniu nowoczesną wagę elektryczną z funkcją liczenia sztuk i narzuconymi limitami. Okazuje się ona idealnym rozwiązaniem w sytuacji, gdy zachodzi konieczność precyzyjnego odmierzenia konkretnego składnika zgodnie z przepisem. Ostatnie godne polecenia akcesorium to porządna obieraczka do warzyw.