Dzika róża – przetwory

Ta niezwykle popularna roślina ma wiele właściwości leczniczych. Jest źródłem witaminy C oraz substancji, które pomagają ją wchłaniać. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwbakteryjnie. Zatem świetnie sprawdzi się w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębień. Przedstawiamy zatem pomysły na przetwory z dzikiej róży.

Syrop różany

Jest to jeden z najprostszych przepisów. Do jego przygotowania potrzebujemy 4 l wody, 2 cytryny, 2 kg owoców dzikiej róży oraz 1,5 kg cukru. Umyte i pozbawione końcówek owoce rozdrabniamy blenderem. Następnie do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Potem dodajemy owoce róży i gotujemy około 7 minut. Odstawiamy syrop do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest przecedzenie syropu i wyciśnięcie soku z owoców (można zrobić to rękami). Mieszamy sok i syrop, gotujemy i rozlewamy do butelek. Tak przygotowany syrop świetnie nada się jako dodatek do herbaty lub piwa oraz wody mineralnej.

Pasta z owoców dzikiej róży

Nietypowym zastosowaniem owoców róży jest wykonanie pasty. Warto go wypróbować, aby przekonać się, że nie jest to tylko coś niekonwencjonalnego, ale również bardzo smacznego. Myjemy i odcinamy końcówki owoców. Potem zalewamy je wodą lub winem i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. Następnie miękką masę owocową przecieramy przez sitko. I gotowe! Pastę można podawać z lodami, jogurtem naturalnym lub puddingiem chia.

Konfitura

Przygotowanie tego przetworu jest czasochłonne jednak zdecydowanie warto go wykonać. Na 1 kg owoców potrzebujemy około kilograma cukru. Do garnka wlewamy szklankę wody oraz wrzucamy cukier, gotujemy aż zgęstnieje. Następnie dodajemy owoce i gotujemy. Potem odstawiamy na 12 godzin. Wówczas znów gotujemy na wolnym ogniu około kwadransa i odstawiamy na kolejne 12 godzin. Na koniec gotujemy przez kolejne 30 minut aż owoce staną się szkliste. Gotową konfiturę z róży przekładamy do słoiczków.

Dodaj komentarz

trzynaście + 16 =