Co ma wpływ na smak kawy?

Kawa to obok herbaty jeden z ulubionych napojów milionów ludzi na całym świecie. Prawdziwy wielbiciel pije ją zarówno po to, aby się skutecznie przebudzić z rana, jak i w celu rozkoszowania się jej smakiem. Na jej ostateczny smak oraz aromat wpływ ma kilka różnych czynników, a najważniejszym z nich jest bez wątpienia rodzaj użytej kawy. Dobrej jakości kawa jest dostępna np. na https://aquamelior.pl/produkt/dallmayr-kawa-ziarnista-espresso-grande-1-kg

Wskazówki dla miłośników czarnego napoju

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, na smak kawy wpływa przede wszystkim jej rodzaj, ale również stopień zmielenia. Zasada jest prosta – im drobniej ziarna są zmielone, tym mniej czasu potrzeba do zaparzenia trunku i wydobycia z niego niesamowitego i intensywnego aromatu. Jeśli chodzi stricte o typ ziaren, to największą popularnością cieszą się dwa – arabika oraz robusta. Arabika ma znacznie łagodniejszy smak (nieco korzenny) i odznacza się mniejszą zawartością kofeiny. Z kolei robusta jest bardziej gorzka i znakomicie pobudza do działania. Dobrym rozwiązaniem jest łączenie obu tych rodzajów i tworzenie z nich mieszanki. Dużym powodzeniem cieszy się kawa Woseba, gdyż jest uznawana powszechnie za optymalnie wyważoną.

Kolejnym istotnym parametrem jest jakość i temperatura wody. Jeśli jest jest ona zbyt twarda albo za bardzo zmineralizowana, da efekt w postaci naparu o goryczkowym posmaku i zapachu. Niskozmineralizowana natomiast nadaje kawie specyficznej kwaskowatości. Poza tym pamiętajmy, że wrzątek pozbawia napar wartościowych olejków eterycznych, dlatego zalecana jest woda delikatnie przestygła. Ostatnim elementem mającym wpływ na smak omawianego napoju jest ekspres. Warto wybierać zwłaszcza modele ciśnieniowe, które pozwalają przygotować różne rodzaje kawy i dają możliwość ustawienia własnych preferencji.

 

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − cztery =