Czym jest ekologiczna żywność?

Świadomość dotycząca poprawnego odżywiania wciąż rośnie. Zwiększające się zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi takimi jak nowotwory lub nadciśnienie powoduje, że coraz więcej z nas poszukuje sposobów na ulepszenie swojego stylu życia, a co za tym idzie, również diety. Pierwszy lepszy blog o zdrowiu wskaże nam kilka podstawowych rad jak poprawić nasze codzienne menu. Jednym z najczęściej przewijających się określeń jest żywność ekologiczna, którą rozumiemy jako jedzenie wysokiej jakości, pozyskiwane z produktów roślinnych oraz zwierzęcych pochodzących z upraw i hodowli wykluczających dodatki do pasz, chemiczne środki ochrony roślin, czy też sztuczne nawozy. W sklepach znajdziemy wiele artykułów opatrzonych napisami sugerującymi, że dana rzecz pochodzi z upraw zrównoważonych, niestety zazwyczaj to tylko chwyt marketingowy.

Jak wprowadzić żywność ekologiczną do codziennej diety?

Pamiętajmy, żeby podczas zakupów zwracać uwagę na etykietę produktów. Żywność ekologiczna charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia, a w związku z tym lista składników również powinna być jak najkrótsza. Jeśli chodzi o ryby najlepiej wybierać, te pochodzące z dzikich łowisk. W przypadku hodowli często wykorzystywane są antybiotyki pozwalające na przyspieszenie wzrostu ryb, niestety ich użycie nie pozostaje obojętne dla ludzkiego organizmu. Ten sam problem dotyczy ferm drobiu. Kurczaka ekologicznego poznamy po żółtawym zabarwieniu skóry i stosunkowo niewielkich rozmiarach. Wiele trafnych porad odnośnie zdrowego stylu życia znajdziemy np. tu https://fitorsweet.pl/category/abc-zdrowego-odzywiania/.

Dodaj komentarz

9 − pięć =