Wiele osób marzy o rozpoczęciu własnej działalności gastronomicznej, ponieważ jest to znakomity pomysł na dochodowy i długoterminowy biznes. Osoby początkujące w tej branży powinny koniecznie zacząć od sprzedaży jedzenia z food trucka, czyli mobilnej przyczepy przekształconej w kuchnię. Można z niej serwować m.in. hamburgery, kiełbaski, hot dogi, lody, zapiekanki, pizze, a nawet dania jednogarnkowe. Trzeba jednak najpierw dopełnić kilku niezwykle istotnych formalności.
Na rynku działa wiele firm oferujących wynajem przyczep gastronomicznych, dlatego nabycie takiego pojazdu nie jest trudnym zadaniem. W pierwszej kolejności należy jednak sporządzić rzetelny biznesplan, obejmujący m.in. szacunkowe koszty prowadzenia działalności, menu, a także wykaz potencjalnych dostawców produktów żywnościowych. Oczywiście konieczne jest również sprawdzenie konkurencji oraz zasięgu jej funkcjonowania.
Kolejnym krokiem powinno być zarejestrowanie działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług związanych z wyżywieniem, a następnie zgłoszenie tego faktu w formie wniosku do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Specjaliści muszą bowiem zweryfikować, czy nasz pojazd spełnia wszelkie wymogi pod względem wyposażenia, procedur higienicznych i warunków utrzymania żywności w odpowiedniej kondycji termicznej. Jeśli ten proces przebiegnie pozytywnie, wówczas wydawane jest pozwolenie uprawniające do wyruszenia na miasto. Zazwyczaj trzeba też dokonać wpisu przyczepy gastronomicznej do Bazy Danych Odpadowych. Dodajmy, że osoby zatrudnione w food trucku muszą posiadać aktualną książeczkę sanepidowską.