Syrop klonowy to bursztynowy klejnot kuchenny, który nadaje napojom i potrawom niezwykle subtelnego smaku. Można go stosować jako zamiennik miodu lub cukru. Należy on do produktów, które są całkowicie naturalne i powstaje bez użycia środków chemicznych. Najczęściej jest kojarzony z polewą do amerykańskich pancakes. Jednak można go spotkać także w innych produktach spożywczych.
Do jakich kuchennych dań można wykorzystać syrop klonowy? Przede wszystkim do tych, które spożywamy na słodko. Produkt ten będzie niezastąpiony, jeśli chodzi o tosty, gofry i naleśniki. Jako dekoracja pasuje do lodów, tortów i deserów. Można nim także skropić truskawki lub morele. Znakomicie się nada jako dodatek do płatków śniadaniowych czy koktajli. Warto więc zakupić ten produkt https://ratosnatura.pl/kategoria-produktu/syrop-klonowy/ i zawsze mieć go pod ręką. Jednak to nie koniec jego możliwości. Syrop ten bardzo dobrze pasuje do wypieków. Warto go zastosować w przypadku pierników, serników lub w innych ciastach. Co ciekawe syrop klonowy dobrze jest dodać do dań wytrawnych. Kanadyjczycy i amerykanie polewają nimi plastry usmażonego boczku. Skraplają nim także smażone kiełbaski. Jednak syrop klonowy jest w szczególności polecany jako marynata do mięs lub element sosów do sałatek. Można go łączyć z lubczykiem, majerankiem, rozmarynem i tymiankiem.