Dlaczego pakowanie próżniowe jest ważne?

Tlen jest jednym z kluczowych czynników w znacznym stopniu przyspieszającym psucie się produktów żywnościowych. Jego obecność wywołuje wiele niekorzystnych zmian, w tym zwłaszcza: autooksydację tłuszczów, modyfikacje w obrębie zapachu oraz smaku, zmianę barwy na gorszą, utlenianie witamin C i E (niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu), a ponadto rozwój szkodliwej dla zdrowia pleśni. Dlatego tak istotne jest odpowiednie zabezpieczanie żywności w maszynach do pakowania próżniowego.

Skuteczny sposób na zwiększenie trwałości produktu

Jedzenie psuje się nie tylko wskutek działania tlenu, ale również światła i licznych drobnoustrojów. Zadaniem utrwalania żywności za pomocą opakowań próżniowych jest zatem zahamowanie niekorzystnych przemian fizycznych oraz chemicznych, a tym samym przedłużenie trwałości produktu przeznaczonego do spożycia. Żywność najczęściej pakuje się w folię plastikową albo aluminiową, charakteryzującą się niską przepuszczalnością tlenu.

Służą do tego specjalne, zaawansowane zgrzewarki i pakowarki wyposażone w funkcję odsysania powietrza, które wypompowują je z opakowania, a następnie hermetycznie zamykają. W ten sposób zabezpiecza się m.in. chleb i bułki, żółty ser, warzywa i owoce, pieczone mięso czy ryby. W zakładach produkcyjnych najczęściej wykorzystywana jest profesjonalna zgrzewarka próżniowa w cenie kilku tysięcy złotych, z obudową ze stali nierdzewnej i automatycznym panelem sterującym.

Oto podstawowe zalety tej metody pakowania:

  • skuteczna ochrona żywności przed pleśnią i bakteriami
  • zwiększenie przydatności do spożycia (jedzenie nie wysycha tak szybko)
  • zachowanie smaku i wartości odżywczych produktów
  • możliwość lepszego zaplanowania zakupów
  • uniwersalność – zapakować próżniowo można bowiem w zasadzie wszystko

Dodaj komentarz

osiemnaście + dziesięć =