Rodzaj napoju alkoholowego, który można dostać w sklepie, zależy od miejsca zamieszkania. W większości stanów piwo i wino są dostępne we wszystkich sklepach spożywczych, sklepach ogólnospożywczych i stacjach benzynowych. Jednak inne rodzaje napojów alkoholowych są dostępne tylko w określonych placówkach.
Oto lista najpopularniejszych rodzajów napojów alkoholowych na całym świecie.
Piwo jest jednym z najstarszych znanych w historii napojów alkoholowych. Jest wytwarzane ze słodowanego jęczmienia, któremu pozwala się kiełkować, aż wykiełkuje, a następnie suszy. Słód jest następnie mieszany z wodą i podgrzewany w celu uwarzenia go w ciecz, która może być fermentowana w alkohol. Piwo może być produkowane z wielu różnych rodzajów ziaren, w tym pszenicy, ryżu, kukurydzy, żyta i owsa. Niektórzy producenci piwa dodają do niego chmiel, aby nadać mu dodatkowy smak.
Likiery to rodzaj słodkiego, niskoalkoholowego napoju, który zawiera dodatek cukru i składników aromatycznych, takich jak zioła, przyprawy lub owoce. Składniki te mogą być moczone w alkoholu przez kilka tygodni, aby uwolnić ich smak i aromat, zanim zostaną przefiltrowane i zabutelkowane. Likiery są najczęściej podawane jako digestif po posiłku, ale mogą być również używane w koktajlach lub mieszane z sodą kremową. Dużo ciekawych likierów będziemy mogli znaleźć za pośrednictwem witryny internetowej http://foczkaalkohole.pl/produkt/archers-peach-schnapps-likier-07l/
Wino to napój alkoholowy produkowany z fermentowanych winogron. Sok z winogron staje się moszczem winogronowym po fermentacji dzięki aktywności drożdży na cukrach obecnych w winogronach podczas pierwotnej fermentacji (pierwszy etap produkcji wina). Po zakończeniu tego procesu moszcz może zostać odciśnięty ze skórek i łodyg, dzięki czemu można go wykorzystać w innych produktach, takich jak ocet czy galaretka, zachowując jednocześnie ich kolor, aromat i właściwości smakowe. W ten sposób powstaje klarowny lub bursztynowy płyn zwany winem, który zawiera około 12% alkoholu objętościowo (ABV) lub 14% ABV w zależności od tego, ile cukru było obecne w oryginalnym soku z winogron przed rozpoczął się proces fermentacji.