Wino jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych alkoholi na całym świecie. W przeciwieństwie do innych rodzajów – badania naukowe dowiodły, że wino korzystnie wpływa na stan zdrowia i nie warto z niego rezygnować.
Wino – podobnie jak winogrona, z których jest ono wytwarzane – są bogatym źródłem resweratrolu i antyoksydantów. Najwyższa zawartość resweratrolu znajduje się w czerwonych winach i osiąga nawet 14 mg / litr. Resweratrol jest silnym przeciwutleniaczem z grupy polifenoli, obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, a także przyczynia się do obniżenia rozkurczowego ciśnienia krwi. Udowodniono także, że pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych poprzez łagodzenie powstałych w nich stanów zapalnych. Wino zapobiega nowotworom, wpływa pozytywnie na proces odchudzania dzięki zawartości kwasu elagowego, poprawia libido i wzmacnia wzrok.
Badania naukowe dowodzą, że pozytywny wpływ czerwonego wina na organizm i zdrowie człowieka ma już 125 – 250 ml wina czerwonego dziennie. Zarówno wina wytrawne jak i wina słodkie będą dobrym źródłem dobroczynnego resweratrolu.
Wino już dawno zostało uznane jako składnik diety, który niesie dużo korzyści dla naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać, by zachować umiar w jego spożywaniu, ponieważ nadal jest to alkohol, którego w zdrowej, zbilansowanej diecie powinno być jak najmniej. Spożywanie regularnie i umiarkowanie dobrego jakościowo wina z pewnością przyniesie wiele zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Więcej informacji można uzyskać na tej stronie internetowej https://winostyl.pl/wina-czerwone-slodkie.