Wzrost cen energii odbija się negatywnie na rentowności działalności wielu zakładów, dostarczających na rynek pieczywo. Warto w tej sytuacji zastanowić się nad rozwiązaniami, zapewniającymi zwiększenie efektywności działań. Jednym z nich jest zastosowanie automatów wywracających dzieże z ciastem.
Dzieże służą w piekarnictwie do rozczyniania i miesienia ciasta na chleb. W dużych, nowoczesnych zakładach, operujących na szerokim rynku, urządzenia tego typu osiągają duże rozmiary. Ich ewentualne przesunięcie lub podniesienie wymaga więc znacznego wysiłku oraz – w niektórych wypadkach – udziału kilku osób. W toku procesu produkcyjnego wymagane jest przykładowo wywrócenie dzieży, w celu uzyskania wyrośniętego ciasta do dalszych czynności. Trudności w wykonaniu ręcznym tych robót sprawiły, że na rynku pojawiły się specjalistyczne aparaty do odwracania dzież, takie jak na przykład na stronie internetowej https://ibis.net.pl/oferta/wywrotnice-dziez/. Ich zastosowanie w zakładzie ma kilka niewątpliwych zalet. Po pierwsze – umożliwiają eliminację pracy ręcznej. Jednocześnie zapewniają one obsłudze pełne bezpieczeństwo i możliwość automatycznego kontrolowania procesu wywracania.