Zakłócenie równowagi między wolnymi rodnikami a zdolnością ich usuwania z organizmu może mieć negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Zjawisko to nazywane jest stresem oksydacyjnym, a jeśli stan ten przedłuża się może nawet zagrażać życiu. Główną przyczyną jego występowania jest nadmierny stres, szybkie tempo życia oraz prowadzenie niezdrowego trybu życia.
Najlepszym sposobem, w jaki można radzić sobie ze stresem oksydacyjnym jest zmiana nawyków żywieniowych oraz wyeliminowanie używek, takich jak alkohol oraz papierosy. Bardzo korzystnie na stres oksydacyjny działa wprowadzenie do codziennej produktów zawierających duże ilości antyoksydantów, takie jak nasiona chia, jagody, truskawki oraz ziarna. Dobroczynne działanie wykazują także: marchew, dynia, bataty, cytrusy, jabłka, winogrona oraz rośliny strączkowe. W okresie zimowym śmiało można sięgać po owoce i warzywa mrożone, ponieważ nie tracą one swoich drogocennych właściwości i antyoksydantów. Jednymi z pierwszych objawów tego, że w organizmie pojawił się stres tlenowy jest przede wszystkim ból głowy, mięśni, problemy trawienne oraz wysypka. W późniejszym czasie dochodzi do tego niedobór witamin, stany zapalne oraz ogólne osłabienie organizmu. Konsekwencjami stresu oksydacyjnego mogą być przede wszystkim różnego rodzaju nowotwory, zaburzenia hormonalne, choroby układu oddechowego oraz nerek. Jest on także bardzo często przyczyną problemów z krążeniem oraz zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca.