Jakie dania nie zawierają glutenu?

Przestrzeganie zaleceń dietetycznych przekłada się bezpośrednio na dobrą kondycję organizmu i świetne samopoczucie. Wiele osób ze względów zdrowotnych decyduje się na wyeliminowanie z codziennej diety glutenu. Jest to białko, które w przypadku nietolerancji powoduje kłopotliwe dolegliwości, przede wszystkim ze strony układu pokarmowego. Na szczęście na rynku jest już dostępnych sporo produktów, które odpowiadają na oczekiwania diety bezglutenowej.

Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej?

Alergizujący gluten znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, a głównie w pszenicy. Wolny od glutenu jest ryż, kukurydza, gryka oraz proso. Przy zakupie produktów żywnościowych trzeba jednak mieć na uwadze także ilości śladowe, które mogą znajdować się w wyrobach, a te dla osób borykających się z celiakią również mogą powodować przykre dolegliwości. Glutenu nie zawierają także warzywa i owoce, co zdecydowanie ułatwia przygotowywanie smacznych posiłków.

Jeżeli w pośpiechu dnia codziennego brakuje czasu na przygotowywanie pożywnych dań, to warto zdecydować się na posiłki z dowozem do domu. Jeżeli wybór padnie na dietetyczny catering Toruń proponuje różnorodne diety, w tym uwzględniającą dania bezglutenowe. Przystępne ceny i różnorodna oferta zachęcają do skorzystania z atutów diety pudełkowej. Co ważne – posiłki przygotowywane są przez doświadczonych i wykwalifikowanych kucharzy, z pełnowartościowych składników. Wszystkie dania sporządzane są także w oparciu o konsultacje ze specjalistą dietetykiem.

Dodaj komentarz

17 − 13 =