Oliwki cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Wynika to z ich wyjątkowego smaku, jak również z możliwości wszechstronnego wykorzystania ich w kuchni. Idealnie nadadzą się one zarówno do sałatek, jak i do dań na bazie makaronu. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich także pizzy. Dobrze byłoby poznać również właściwości oliwek, które są naprawdę liczne.
Wśród najpopularniejszych rodzajów oliwek wyróżnić można z całą pewnością te zielone i czarne. Wyjątkowo dobroczynnymi właściwościami charakteryzują się również fioletowe oliwki. Warto docenić je przede wszystkim ze względu na działanie wspierające układ odpornościowy. Dzięki temu, oliwki mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na sezonowe infekcje. Nie do przecenienia jest również ich pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Regularne sięganie po oliwki w kolorze fioletowym może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy. Znajdziemy w nich także sporo przeciwutleniaczy, które charakteryzują się działaniem zwalczającym wolne rodniki. Te zaś przyczyniać się mogą do powstawania wielu groźnych chorób. Fioletowe oliwki są niskokaloryczne, dlatego z powodzeniem mogą spożywać je osoby prowadzące dietę odchudzającą.