Wino ekologiczne – czym się wyróżnia?

Wino jest uważane za wykwintny trunek. Towarzyszy nam zarówno przy specjalnych okazjach, jak i zwykłych wieczorach spędzonych w gronie przyjaciół lub przy dobrej książce. Ze względu na właściwości zdrowotne, w niektórych krajach jest nieodłącznym elementem codziennego menu. Powszechnie wiadomo, że zawiera ono antyoksydanty, czyli związki, które chronią nas przed miażdżycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi.

Zalety win ekologicznych

Mimo niewątpliwych walorów smakowych i cennych właściwości zdrowotnych, wiele rodzajów win posiada składnik, który może budzić niepokój. Są to siarczany, czyli związki siarki. Z jednej strony chronią one trunek przed obniżeniem jego jakości, z drugiej strony wielu ludzi wskazuje ich negatywny wpływ na zdrowie. Można jednak kupić wersję bez siarczanów lub z ich minimalną zawartością. Są to tzw. wina ekologiczne.

Niewątpliwą zaletą tego rodzaju alkoholu jest to, że jest on produkowany z winorośli pochodzących z ekologicznych upraw. Oznacza to, że ilość pestycydów lub sztucznych nawozów została całkowicie wyeliminowana lub zredukowana do minimum, co pozytywnie wpływa na środowisko naturalne i zdrowie człowieka. Tacy producenci równie ostrożnie podchodzą do siarczanów – nie stosują ich wcale lub niewielkie ilości bezpieczne dla
zdrowia.

Co ciekawe, ekologiczne napoje alkoholowe wcale nie są dużo droższe od tych konwencjonalnych. Zwykłe wino w sklepie kosztuje od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, natomiast ekologiczne – około kilkudziesięciu złotych. Gdzie szukać takich trunków? Wino bez siarczanów w sklepie internetowym dostaniesz bez problemu.

Dodaj komentarz

cztery × trzy =